Sunday, December 30, 2012

Wing Chun Kung Fu


ΓΕΝΙΚΑ 
Αυτοάμυνα είναι η κατάσταση όπου κάποιος καλείται να υπερασπιστεί και να προστατέψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλο από σωματικές βλάβες που μπορεί να προκληθούν για παράδειγμα από μια αιφνίδια επίθεση. Οι πολεμικές τέχνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να συνδυαστούν με άλλες τεχνικές για τη δημιουργία μιας τεχνικής που θα χρησιμοποιήσει κάποιος για να προστατευτεί. Όμως οι συνθήκες διδασκαλίας και αγώνων μιας πολεμικής τέχνης διαφέρουν σημαντικά από μια πραγματική κατάσταση όπου απειλείται κάποιος. Η άμεση καταφυγή στη βία είναι σχεδόν πάντα λανθασμένη σαν τεχνική, αφού μπορεί να προκαλέσει τον επιτιθέμενο να γίνει βίαιος πέρα από τις υλικές ζημιές που κάνει, ενώ μπορεί αρχικά να μην το είχε σκοπό.

Οι βασικές μορφές αυτοάμυνας είναι η Αποκλιμάκωση, η Αποφυγή και η Φυσική Αυτοάμυνα.

Αποκλιμάκωση
Η προφορική αυτοάμυνα γίνεται όταν κάποιος χρησιμοποιεί προφορικό λόγο για να αποτρέψει, να αποκλιμακώσει, ή και να τελειώσει μια επικείμενη επίθεση. Είναι ένας τρόπος χρήσης της γλώσσας σαν όπλο. Αυτό το είδος «διαχείρισης συγκρούσεων» κάνει χρήση της φωνής, του τόνου και της γλώσσας του σώματος για να ηρεμήσει μια πιθανή βίαιη κατάσταση πριν λάβει τόπο η βία.

Αποφυγή
Στην αυτοάμυνα δίνεται έμφαση στην αναγνώριση και αποφυγή πιθανών επικίνδυνων καταστάσεων. Οι επιτιθέμενοι είναι συχνά πιο μεγαλόσωμοι, δυνατότεροι και συνήθως είναι οπλισμένοι ή έχουν κάποιο συνεργό. Αυτοί οι παράγοντες κάνουν δύσκολη την νίκη σε μάχη με τον αντίπαλο. Στην περίπτωση μιας επίθεσης, ο επιτιθέμενος πρέπει να έχει τρεις παράγοντες υπέρ του:

  • Επιθυμία
  • Απόσταση
  • Αποφασιστικότητα

Σε περίπτωση που απουσιάζει κάποιος από αυτούς τους παράγοντες, μια επίθεση μπορεί να αποφευχθεί χωρίς τη χρήση φυσικής αυτοάμυνας. Όταν η αποφυγή είναι αδύνατη, κάποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να πολεμήσει για να ξεφύγει.

Φυσική αυτόαμυνα
Για να είναι κάποιος ψυχολογικά και τεχνικά έτοιμος για να αντιμετωπίσει μια επικίνδυνη κατάσταση χρειάζεται μια μακροχρόνια προετοιμασία ώστε η τεχνική να μετατραπεί σε κίνηση που βγαίνει αβίαστα. Στη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος το νευρικό σύστημα αντικαθιστά σταδιακά τις προηγούμενες λειτουργίες του με τις νέες τις οποίες διδάσκεται ο μαθητευόμενος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μετάβαση σε μια κατάσταση που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αυτοματοποιημένες κινήσεις. Αυτή η μεταβατική περίοδος είναι επικίνδυνη για το άτομο που διδάσκεται αυτοάμυνα γιατί μπορεί να θεωρήσει λανθασμένα ότι μπορεί να αμυνθεί και τελικά να θέσει τον εαυτό του σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

No comments:

Post a Comment