Sunday, December 30, 2012

I.T.F. - Κανονισμοί



Γενικά
Το χρώμα της ζώνης στο Tae-Kwon-Do υποδεικνύει το επίπεδο της τεχνικής και των γνώσεων του ατόμου που τη φέρει. Ο συνήθης τρόπος για την απόκτηση ζώνης ανώτερης βαθμίδας είναι δίνοντας συγκεκριμένες εξετάσεις.
  1. Το λευκό χρώμα δηλώνει πως το άτομο δεν έχει καμία γνώση του αθλήματος του TaekwonDo και αποκτάται αυτόματα από καθέναν που ξεκινά να παρακολουθεί μαθήματα.
  2. Το κίτρινο χρώμα δηλώνει ότι ο αθλητής αρχίζει να μαθαίνει τις βασικές τεχνικές (παρομοιάζεται με το φυτό που απλώνει τις ρίζες του).
  3. Το πράσινο χρώμα δηλώνει πως ο αθλητής αρχίζει να αναπτύσσεται σαν αθλητής του TaeKwonDo. Παρομοιάζεται με το φυτό που αναπτύσσει τα φύλλα του.
  4. Tο μπλε χρώμα δείχνει πως ο μαθητής βρίσκεται σε ένα ανώτερο επίπεδο.
  5. Το κόκκινο χρώμα δηλώνει κίνδυνο. Ο μαθητής ωθείται να εξασκήσει τον έλεγχο των κινήσεών του, ενώ παράλληλα το κόκκινο προειδοποιεί τον αντίπαλο.
  6. Το μαύρο χρώμα, ως αντίθετο του λευκού δηλώνει την ωριμότητα του αθλητή στην τέχνη του TaeKwonDo ,δείχνοντας επίσης πως ο αθλητής είναι αδιαπέραστος από το φόβο και το σκοτάδι. Η μαύρη ζώνη έχει και περαιτέρω διαβάθμιση:
  • 1o Dan
  • 2o Dan
  • 3o Dan
  • 4o Dan
  • 5o Dan
  • 6o Dan

Αγωνίσματα Tae Kwon Do I.T.F.
Αγωνιστικό Tae Kwon Do
Μάχη
Η μάχη είναι η εφαρμογή των τεχνικών επίθεσης και άμυνας, ενάντια σε αληθινούς αντιπάλους. Είναι μία ανοιχτή μάχη με ελεγχόμενες επιθέσεις και απαγόρευση χτυπημάτων σε συγκεκριμένα ζωτικά σημεία. Στην ελεύθερη μάχη δεν υπάρχει τίποτα προκαθορισμένο. Καθένας μπορεί να επιτεθεί και να αμυνθεί με κάθε δυνατό τρόπο, αλλά με περιορισμένο αριθμό, επιθετικών περιοχών και επίσης περιορισμένο χώρο για μάχη. Στην ελεύθερη μάχη οι βαθμοί προέρχονται από χτυπήματα με χέρια και πόδια στο πάνω μέρος του σώματος. Ο συναγωνισμός μάχης χωρίζεται σε ομαδικά και ατομικά, και σε άντρες και γυναίκες. Στα ατομικά υπάρχουν εφτά κατηγορίες βάρους. Στα ομαδικά οι ομάδες αποτελούνται από πέντε αγωνιζόμενους και έναν εφεδρικό και δεν υπάρχουν κατηγορίες βάρους.
 
Φόρμες (Tuls)
Ο συναγωνισμός στις φόρμες χωρίζεται σε ομαδικά και ατομικά, και σε άντρες και γυναίκες. Οι ομάδες πρέπει να αποτελούνται από πέντε αγωνιζόμενους και έναν εφεδρικό. Όταν υπάρχει ομαδικός συναγωνισμός, κάθε ομάδα εκτελεί δύο φόρμες ξεχωριστά, μια υποχρεωτική και μια επιλεγόμενη. Οι πέντε αγωνιζόμενοι της ομάδας πρέπει να είναι ικανοί να εκτελέσουν την φόρμα κινούμενοι συγχρονισμένα ή εκτελώντας μια χορογραφία στην οποία καθένας από αυτούς μπορεί να αρχίσει ή να τελειώσει την φόρμα ετεροχρονισμένα. Στα ατομικά οι αγωνιζόμενοι αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον συγχρόνως. Όπως και στα ομαδικά, πρέπει να εκτελέσουν μια υποχρεωτική tul και μια επιλεγόμενη.

Ειδικές τεχνικές
Ο συναγωνισμός ειδικών τεχνικών χωρίζεται σε ομαδικά και ατομικά, και σε άντρες και γυναίκες, με πέντε εναέριες τεχνικές γα τους άντρες και τρεις για τις γυναίκες. Στα ατομικά κάθε διαγωνιζόμενος εκτελεί κάθε μια από τις πέντε τεχνικές (άντρες) ή τις τρεις τεχνικές (γυναίκες). Στα ομαδικά, κάθε ένας εκ των μελών (πέντε για τους άντρες, τρία για γυναίκες) θα εκτελέσει μία διαφορετική τεχνική. Νικητής θα είναι ο αγωνιζόμενος ή η ομάδα με το καλύτερο σκορ μετά την εκτέλεση όλων των τεχνικών.
 
Σπασίματα
Ο συναγωνισμός στα τεστ δυνάμεως χωρίζεται σε ατομικά και ομαδικά, και σε άντρες και γυναίκες. Οι ομάδες των αντρών αποτελούνται από πέντε αγωνιζόμενους και έναν εφεδρικό, ενώ οι ομάδες των γυναικών αποτελούνται από τρεις αγωνιζόμενες και μία εφεδρική. Στα ομαδικά κάθε μέλος (πέντε στους άντρες και τρία στις γυναίκες) θα εκτελέσει μία διαφορετική τεχνική. Στα ατομικά κάθε αγωνιζόμενος θα δοκιμάσει κάθε σπάσιμο, πέντε για τους άντρες και τρία για τις γυναίκες. Νικητής θα είναι ο αγωνιζόμενος ή η ομάδα με το καλύτερο σκορ μετά την εκτέλεση όλων των σπασιμάτων.

Ερωτήσεις κανονισμών αγώνων
-Πόσο επί πόσο είναι το τερέν;
Το τερέν είναι 9x9.

-Υπάρχει στον αγώνα νοκ άουτ με χέρι ή πόδι;
Ναι, υπάρχει σε χτύπημα με το πόδι.

-Πώς δείχνει ο διαιτητής την παρατήρηση: Χτύπημα στην πλάτη και πιάσιμο;
Γυρνά το χέρι στην πλάτη και δείχνει τον αθλητή που το έπραξε (για το χτύπημα στην πλάτη). Αλλιώς δείχνει πιάσιμο με το χέρι και δείχνει τον αθλητή που το έπραξε (για το πιάσιμο).

-Πως βαθμολογείται ο αγώνας;
Γροθιά στο σώμα ή στο πρόσωπο, εδάφους: 1βαθμός
Εναέρια γροθιά: 2 βαθμούς
Λάκτισμα στο σώμα, εδάφους: 1 βαθμός
Εναέριο λάκτισμα στο σώμα: 2 βαθμούς
Λάκτισμα στο κεφάλι, εδάφους: 2 βαθμούς
Εναέριο λάκτισμα στο κεφάλι: 3 βαθμούς

-Τι εργασία έχει ο coach στον αγώνα;
Ο coach μανατζάρει και δίνει συμβουλές στον αθλητή.

-Πόσοι διαιτητές και πόσου κριτές υπάρχουν σε κάθε αγώνα;
Υπάρχει ένας κεντρικός διαιτητής και 4 περιμετρικοί κριτές.

-Τι είναι η αγωνοδικος επιτροπή;
Η αγωνοδικος επιτροπή απαρτίζεται από 2 από τους αρχαιότερους σε βαθμό (4 dun και άνω). Ο ένας ελέγχει το χρόνο και ο άλλος παρακολουθεί τον αγώνα, το διαιτητή, τους κριτές, παραλαμβάνει τα έντυπα των κριτών, τα ελέγχει και εκδίδει αποτελέσματα. Ακόμα σημειώνουν τις παρατηρήσεις και τέλος υπογράφουν το αποτέλεσμα.

-Όταν ο αθλητής τραυματιστεί και ο γιατρός αποκλείσει την συνέχιση του αγώνα υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί ο αγώνας αν το επιθυμεί ο coach;
Όχι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

-Ποια είναι η έκβαση του αγώνα όταν βγει ισόπαλος;
Όταν ο αγώνας βγει ισόπαλος παίζεται 1 λεπτό παράταση. Αν πάλι βγει ισόπαλος, παίζεται στον πόντο.

-Τι σημαίνει «ξαφνικός θάνατος» στον αγώνα;
Η αποβολή του αθλητή από τον αγώνα (ντισκαλιφιέ).

-Ποια είναι η ορολογία στην έναρξη του αγώνα;
Η ορολογία είναι Sijat (σιζάτ).

-Ποια είναι η ενδυμασία των διαιτητών και των κριτών στον αγώνα;
Οι διαιτητές και οι κριτές φοράνε άσπρο πουκάμισο, μπλε γραβάτα και παντελόνι, αθλητικά παπούτσια.

No comments:

Post a Comment