I.T.F.
ΓΕΝΙΚΑ
Το Tae Kwon Do είναι η πιο δημοφιλής Κορεάτικη πολεμική τέχνη και το εθνικό σπορ της Κορέας. Στα Κορεάτικα Tae σημαίνει "κλωτσάω και καταστρέφω με το πόδι", Kwon σημαίνει "χτυπάω με τη γροθιά" και Do σημαίνει "τέχνη". Σε ελεύθερη μετάφραση, Tae Kwon Do σημαίνει "Η τέχνη της κλωτσιάς και της γροθιάς". Στο I.T.F. Tae Kwon Do αντιπροσωπεύεται η πιο παραδοσιακή πλευρά της μαχητικής τέχνης και εκπροσωπείται από τη Διεθνή Ομοσπονδία ITF, ενώ στην Ελλάδα υπεύθυνος είναι η Αθλητική Ομοσπονδία Tae Kwon Do Ελλάδος.

Το Tae Kwon Do διαφέρει σημαντικά από τις άλλες πολεμικές τέχνες. Συγκεκριμένα, καμία άλλη πολεμική τέχνη δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη με έμφαση στην φιλοσοφία και την αποδοτικότητα της τεχνικής ή την ολοκληρωμένη σωματική φυσική κατάσταση που δίνει στον αθλητή. Βασική αρχή του Tae Kwon Do είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι' αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση από αυτούς που ασκούν το άθλημα. Αν και το Tae Kwon Do διδάσκει και τη χρήση των χεριών στη μάχη, τόσο ως μέσου άμυνας όσο και ως μέσου επίθεσης, εν τούτοις είναι μια πολεμική τέχνη που βασίζεται στις κλωτσιές και γι' αυτό είναι από τις ιδανικές πολεμικές τέχνες για όσους έχουν ευλυγισία και όχι δύναμη.


Αρχές
Οι αρχές του Tae Kwon Do, όπως καταγράφονται μέσα από την «Εγκυκλοπαίδεια του Tae Kwon Do» που συγγραφέας της είναι ο ιδρυτής του αθλήματος, ο Στρατηγός Choi Hong Hi, είναι:

 • Ευγένεια (Ye Ui)
 • Ακεραιότητα (Yom Chi)
 • Επιμονή (In Nae)
 • Αυτοέλεγχος (Guk Gi)
 • Ακατάβλητο Πνεύμα (Baekjul Boolgool)

Ευγένεια (Ye Ui)
Μπορεί να ειπωθεί πως η ευγένεια αποτελεί άγραφο κανόνα που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι δάσκαλοι της φιλοσοφίας σαν μέσο για τη φώτιση των ανθρώπινων όντων, διατηρώντας ταυτόχρονα την κοινωνία αρμονική.
Ακεραιότητα(Yom Chi)
Στο Tae Kwon Do ο ορισμός για τη λέξη ακεραιότητα είναι χαλαρότερος από αυτόν που συνήθως συναντά κανείς στα λεξικά. Πρέπει κανείς να μπορεί να καθορίσει το σωστό και το λάθος και να έχει τη συνείδηση, αν κάνει λάθος, να αισθανθεί ενοχή.
Επιμονή(In Nae)
Σίγουρα, το πιθανότερο είναι πως η ευτυχία και η ευημερία θα έρθουν στον υπομονετικό άνθρωπο. Για να επιτύχουμε κάτι, είτε πρόκειται για ανώτερο πτυχίο είτε για την τελειοποίηση μιας τεχνικής, πρέπει να βάλουμε το στόχο μας και ύστερα να επιμένουμε συνεχώς.
Αυτοέλεγχος (Guk Gi)
Αυτή η αρχή είναι εξαιρετικά σημαντική , ως προς το πώς συμπεριφέρεται κανείς είτε στον ελεύθερο φιλικό αγώνα είτε στις προσωπικές του υποθέσεις. Η απώλεια του αυτοελέγχου σε φιλικό αγώνα μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική τόσο για το μαθητή όσο και για τον αντίπαλο. Σύμφωνα με το Λάο-Τζου «ο όρος δυνατότερος αφορά περισσότερο αυτόν που νικά τον εαυτό του και λιγότερο κάποιον άλλον».
Ακατάβλητο Πνεύμα (Baekjul Boolgool)
Ο σοβαρός μαθητής του Tae Kwon Do συμπεριφέρεται σε όλες τις περιστάσεις με ταπεινότητα και ειλικρίνεια. Όταν συναντά την αδικία, αντιμετωπίζει τους φιλοπόλεμους χωρίς καθόλου φόβο ή δισταγμό, με ακατάβλητο πνεύμα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο αντίπαλος ή πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός τους.

Ζώνες
Το επίπεδο τεχνικής και εμπειρίας του αθλητή προσδιορίζεται από ένα ιεραρχικό σύστημα ζωνών. Συνολικά υπάρχουν 10 βαθμοί, που ονομάζονται στα κορεάτικα Gups. Ο χαμηλότερος είναι ο δέκατος, που αντιστοιχεί στη λευκή ζώνη και ο υψηλότερος είναι ο πρώτος, ο οποίος αντιστοιχεί στη μαύρη. Αναλυτικά η ιεραρχία των βαθμών και των χρωμάτων της εκάστοτε ζώνης είναι η εξής:

 • Δέκατος (Λευκή Ζώνη): Συμβολίζει την αγνότητα καθώς ο αρχάριος μαθητής δεν έχει προηγούμενη γνώση του Tae Kwon Do.
 • Ένατος (Μισή Κίτρινη Ζώνη).
 • Όγδοος (Κίτρινη Ζώνη): Συμβολίζει τη γη από την οποία φυτρώνει ο βλαστός του φυτού και στο οποίο στάδιο θεμελιώνονται οι αρχές του Tae Kwon Do.
 • Έβδομος (Μισή Πράσινη Ζώνη).
 • Έκτος (Πράσινη Ζώνη): Συμβολίζει την ανάπτυξη του φυτού όπως και στο Tae Kwon Do εδώ ξεκινά η ανάπτυξη της ικανότητας του μαθητή.
 • Πέμπτος (Μισή Μπλε Ζώνη).
 • Τέταρτος (Μπλε Ζώνη): Συμβολίζει τον ουρανό προς τον οποίο μεγαλώνοντας το φυτό μετατρέπεται σε δέντρο όπως η εξάσκηση Tae Kwon Do αναπτύσσεται.
 • Τρίτος (Μισή Κόκκινη Ζώνη).
 • Δεύτερος (Κόκκινη Ζώνη): Συμβολίζει κίνδυνο και εφιστώντας την προσοχή του μαθητή να έχει αυτοσυγκράτηση και να προειδοποιεί τον αντίπαλο του.
 • Πρώτος - 1st Gup (Μισή Μαύρη Ζώνη).
 • Πρώτος - 1st Dan (Μαύρη Ζώνη):  Το αντίθετο του λευκού, και άρα ο συμβολισμός της ωριμότητας και της προχωρημένης γνώσης του Τάε Κβον Ντο. Συμβολίζει επίσης την τόλμη και το θάρρος αυτού που τη φοράει.

Για να αποκτηθεί κάθε νέα ζώνη, ο αθλητής εξετάζεται εφαρμόζοντας κυρίως τεχνικές ενάντια σε φανταστικούς αντιπάλους (τουλ) ενώπιον του δασκάλου και άλλων κριτών. Όσο ο αθλητής έχει κατώτερο βαθμό της μαύρης ζώνης, βρίσκεται στο βαθμό των κουπ. Στη λευκή ζώνη έχει δέκα κουπ, και με κάθε αλλαγή ζώνης τα κουπ μειώνονται κατά ένα, ώσπου να φτάσει στο ένα κουπ -δηλαδή μισή μαύρη ζώνη. Μόλις αποκτήσει τη μαύρη ζώνη, τότε αποκτά ένα ντάν. Στη συνέχεια, μπορεί να συνεχίσει να δίνει εξετάσεις στην εθνική ομοσπονδία Tae Kwon Do της χώρας του για να αποκτήσει περισσότερα νταν. Ο μέγιστος αριθμός νταν είναι 9.

Διαβάστε περισσότερα για το Tae Kwon Do I.T.F. :

No comments:

Post a Comment